Har du läst om Tännsjös människofientliga ord?

Genom nätverket jag håller i för livet och livshjälp så fick jag höra om denna artikel där Torbjörn Tännsjö - som vi har kännt till sen - länge uttalar sig mer direkt i det vi redan visste han står för.
Att som funktionshindrad läsa Tännsjös ord ger en kalla kårar utmed ryggraden och nazitysklands människosyn känns väldigt bekant, här och nu!!! "Arbeit machts frei", hette det då och den som var stark kunde undgå att gasas på ett annat sätt än den som hade den dåliga smaken att inte vara frisk eller dyl.

Många faller för hans många titlar och tänker kanske att han då verkligen vet, men jag ber dig stanna upp och tänka till! Jag gillar mitt liv och om jag har en dålig dag så vill jag inte bli utgallrad utan få hjälp, trots ett mycket uttalat funktionshinder!

Att tidning Aftonbladet den 23/10 -09 har följande artikel i Sverige idag får till och med mig att häpna! Jag häpnar enbart över att Tännsjö talar klarspråk om sina åsikter som han annars brukar "dimma in" med en mängd uttryk som döljer en del av innebörden. Läs själv här och se vad han faktum säger! Jag fetar lite så du hittar snabbt! Artikeln finns på följande länk: http://www.aftonbladet.se/debatt/article6004817.ab#


Publicerad: 2009-10-23 Normal text Stor text Extra stor text

"Det är inte fel att vilja ha perfekta människor"

Fakta

Torbjörn Tännsjö är sedan år 2002 Kristian Claëson-professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Han är föreståndare för Stockholm Bioethics Centre och även professor i medicinsk etik vid Karolinska Institutet.

Åren 1995-2001 var Tännsjö professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet. Han är ledamot av Socialstyrelsens rådgivande nämnd för etiska frågor samt Donationsrådets etiska kommitté.

Torbjörn Tännsjö.
Torbjörn Tännsjö.
Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON

Filosofen Torbjörn Tännsjö om fosterdiagnostik

Fler och fler väljer att abortera foster som har Downs syndrom. Fosterdiagnostik har gjort det möjligt.

Hur långt kan diagnostiken gå?

Och finns det faror med att välja bort svaga individer?

– Det är inte farligt att välja bort sjukdomar, det kan tvärtom leda till ett bättre samhälle, säger filosofen Torbjörn Tännsjö.

I dag berättar Aftonbladet om att antalet barn med Downs syndrom inte ökar, trots att vi skaffar barn senare i livet. Anledningen är att fosterdiagnostik blivit vanligare, och med det fler aborter. Fler än hälften av alla kvinnor som får reda på att deras foster har Downs syndrom väljer att abortera bort dem.

Aftonbladets läsare är inte främmande för att överväga abort av foster med den avvikande kromosomuppsättningen. När 20 810 personer hade svarat på Dagens fråga trodde hela 85 procent att de skulle överväga abort. Men det finns också de som tycker att det är fruktansvärt att man ska välja bort svaga individer och skapa ett elitsamhälle.

Filosofen och etikprofessorn Torbjörn Tännsjö tycker inte att det finns några problem med fosterdiagnostik så länge den inte är tvingande.

– Jag försvarar fosterdiagnostik. Samhället ska inte hålla sig med någon idé om vilka människors som ska eller inte ska få finnas till, säger han.

"Bra med mer diagnostik"

Han ser snarare ett problem med att man inte har mer långtgående diagnostik. Teknikutvecklingen har gjort det enkelt att testa Downs syndrom, men Tännsjö tycker att det borde vara lika lätt att testa andra sjukdomar och funktionsnedsättningar.

– Problemet är att diagnostiken endast är riktad mot Downs syndrom eftersom samhället då sänder ut ett budskap om att just det inte är ok. Det vore skillnad om man kunde välja vad som helst. Då blir det individen som styr, och det är så det bör vara.

Enligt Tännsjös filosofi är det bra om man får ett samhälle med färre människor med problem. Att kunna välja bort dyslexi, färgblindhet och andra svagheter tror han endast skulle leda till något gott.

– Vi bör eftersträva utjämning av intellektuella och emotmotionella färdigheter. Då får vi ett mer jämlikt samhälle. Individen får mer handlingsutrymme och kommer att styras av sina positiva önskningar istället för av fysiska begränsningar.

Samhället blir inte mindre tolerant

Han tror heller inte att samhället blir mindre tolerant med färre människor med Downs syndrom eller andra funktionshinder. Tvärtom tror han att människor blir mindre konkurrensinriktade om de är mer lika.

– Ingenting försvinner för att vissa funktionshinder försvinner. Blir vi friskare och mindre märkta av svagheter lever vi bättre och då kan vi satsa mer på att utveckla tillexempel sjukvården för äldre och sjuka.

Det farliga med diagnostik tror Tännsjö är att samhället bestämmer vad som är önskvärt. Att man inriktar diagnostiken endast på vissa funktionshinder istället för att låta människor välja fritt.

– Om ingen mer än du själv bestämmer finns det ingen risk med detta.

Han understryker att han inte tror att livskvalitet beror av funktionsnedsättningar och inte heller av att man ser ut som en filmstjärna.

– Man lever inte ett sämre liv som utvecklingsstörd. Att utveckla tekniker för fosterdiagnostik handlar endast om individens rätt att välja.

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=5531&Itemid=98





http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=5531&Itemid=98

eutanasilag
2009-10-12 10:04

Filosofiprofessor Torbjörn Tännsjö och etikprofessor Niels Lynöe (i mitten) debatterade mot en panel bestående av psykiatrikern Susanne Flyborg, riksdagsledamoten Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), överläkare Ingrid Underskog, professor i vårdetik, Göran Lantz, samt medicine doktor Glenn Haegerstam (till vänster). Respekts vice ordförande, Sture Gustafson, (till vänster) ledde samtalet. Inklippt är större bild på professor Torbjörn Tännsjö. Foto: Jacob Rudolfsson, Scanpix
Filosofiprofessor Torbjörn Tännsjö och etikprofessor Niels Lynöe (i mitten) debatterade mot en panel bestående av psykiatrikern Susanne Flyborg, riksdagsledamoten Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), överläkare Ingrid Underskog, professor i vårdetik, Göran Lantz, samt medicine doktor Glenn Haegerstam (till vänster). Respekts vice ordförande, Sture Gustafson, (till vänster) ledde samtalet. Inklippt är större bild på professor Torbjörn Tännsjö. Foto: Jacob Rudolfsson, Scanpix

Hearing om dödshjälp i Stockholm:

Professor önskar
snar eutanasilag

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) efterfrågar det. Professorn i praktisk filosofi vid Stockholms universitet förväntar sig det. När Katolska kyrkans medicinsk-etiska organ Respekt på torsdagen bjöd in till en hearing om dödshjälp diskuterades hur långt borta Sverige är från en lag om eutanasi.

Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och känd förespråkare av dödshjälp, ville gå längre än Smer när det gäller en dödshjälpslag.
– Jag skulle önska att tiden var mogen för eutanasi. Men vi rör oss i den riktningen. Först kommer läkarassisterat självmord att legaliseras. Jag tror att vi får något sorts system som Holland har. Det finns många goda sidor i det holländska vårdsystemet, sa han.
Efter hearingen bad Världen idag Tännsjö att kommentera den holländska Remmelinkrapporten, från 1991, som visade att över 1 000 patienter dödades året innan mot sin vilja.
– Då var dödshjälp inte legaliserat. Under­sök­ning­en har upprepats två gånger och nu är det färre som får barmhärtighetsmord snarare än döds­hjälp, säger han.

Många äldre och funktionshindrade är rädda för att hamna på sjukhus...

– Det är oftast organisationerna själva som vållar oron. Det är olyckligt att ledare för handikapprörelser ser det som ett hot mot sin grupp. Nu diskriminerar lagen mot dem som inte anses vara beslutskompetenta.

Tännsjö menade under hearingen att det inte finns någon moralisk skillnad mellan dödshjälp och att låta en patient sova in i döden, vilket är medicinsk praxis i särskilda fall.
Ingrid Underskog, överläkare inom den palliativa vården, höll inte med.
– Det är bara i enstaka situationer som man behöver söva en patient. Eutanasi kommer ofta på tal på ett väldigt tidigt stadium, när man funderar på hur det blir längre fram. Under den sista veckan har man oftast nått en form av försoning med döden, sa hon och konstaterade även att det medicinska ansvaret vilar på läkaren – inte patienten.

Riksdagsledamoten Chat­rine Pålsson Ahlgren (KD), som anser att vården i livets slutskede behöver bli bättre på vissa håll i landet, reagerade starkt mot att Torbjörn Tännsjö vill att döende patienter, som inte vill vara till last, ska få ta del av dödshjälp.
– Vad har vi då för syn på de svaga? Det är något av det farligaste att tänka att människor kan vara till last. Det är en människo
syn som jag aldrig kan acceptera, sa hon och tillade:

– När man är fullt frisk kan man vilja ha dödshjälp om något drabbar en. Men när man väl är drabbad, är det många som ändrar sig och ändå hittar en god livskvalité.

Jacob Rudolfsson
[email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0