Hur nåbar är någon som är i ett koma liknande tillstånd?

Idag den 24 nov. -09 skriver SvD följande ang. kommunikation med någon som till synes ligger i koma. En mycket intressant artikel som påminner mig om människor jag mött på vandringen. Jag minns bl.a. en ung kille som berättade om hur han efter en konstig sjukdom blev totalt oförmögen att kommunicera med omgivningen under en tid. Minns att han längtade efter snus m.m.! Frågan är hur mycket som har gjorts för att fånga upp människors tankar och vilja i dyl sammanhang?

Dessutom är det ju verkligen så att om än någon inte kan förmedla sig med ytter världen på ett vanligt sätt, betyder det verkligen då att personen inte är en person längre? Jag anser att människovärdet sträcker sig längre än så!

Att gå in för att ifrågasätta som en man gör, i stället för att nå och försöka hjälpa är sannerligen krasst! En rysare är ingenting mot detta!

 


 

Expressen skrev den 24 nov. -09 i papperstidningen och på nätet det som ligger här under och missa inte att se filmen på Rom Houben!!!

I SvD kan du läsa om bl.a. James Randi som är en mycket stark ifrågasättare av all dyl. kommunikation!

Du kan också läsa om en föregångsman i ämnet som heter Steven Laureys, han är läkare.

 

På det allvarligaste rekommenderar jag dig att gå in på följande länk och själv se denne man i en filmsnutt som åtminstonde jag har mycket svårt att ifrågasätta! Kan tyvärr inte kopiera in direkt till bara filmen men klicka på pilen på bilden som kommer upp så kan du se den!

 

http://www.expressen.se/1.1790078

Koma-patient fullt medveten i 23 år

I 23 år betraktade läkarna Rom Houben som ett hopplöst fall; dömd att till sin död vara försjunken i djup koma.
Nu har han "återfötts" sedan läkarna upptäckt att han varit vid medvetande hela tiden.


Den 23-årige belgiern Rom Houben, kampsportare och teknolog, råkade ut för en svår trafikolycka 1986. Han blev helt förlamad och förlorade talförmågan, så läkarna trodde att han låg i djup koma. Inga undersökningar avslöjade att han var vid fullt medvetande och med obrutet intellekt.

Medicinering "väckte´" honom

Fram till nyligen utgick alla från att han aldrig skulle komma till medvetande igen. Inte förrän hjärnröntgen, datortomografi, avslöjade att hjärnan var så gott som helt oskadad. Då sattes medicinering in som "väckte" honom. Nu kan han kommunicera med omgivningen med hjälp av en dator med specialkonstruerat tangentbord och har berättat om de fasansfulla åren, skriver den tyska tidskriften Der Spiegel.

"Skrek på hjälp"

"Jag skrek på hjälp, men inte ett ljud hördes", har han sagt.
Maktlös tvingades han ligga i sin sjukhussäng och höra hur läkarna till en början försökte få kontakt med honom, utan att han kunde svara. Efter en tid gav alla upp hoppet om honom. Därefter försökte han stå ut med tillvaron genom att meditera och drömma sig bort till barndomen och fantisera om en bättre värld.
"Aldrig ska jag glömma den dag när de upptäckte mig – min andra födsel", har den i dag 46-årige Houben skrivit på sin dator.

Av TT
[email protected]

Publicerat 23 november 2009

Uppdaterad 24 november 2009

 

 


 

 

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3839455.svd

Budskap från man som var i koma ifrågasätts

Publicerad: 24 november 2009, 16.48. Senast ändrad: 25 november 2009, 13.47

Berättelsen om mannen som ska ha legat i koma i 23 år ifrågasätts. Framför allt gäller diskussionen hur han kunnat förmedla sig med omvärlden, där assistenter hjälper honom att skriva ned sitt budskap.

 

46-årige belgiern Rom Houben ska ha skrivit på datorn om hur han "skrek på hjälp, men inte ett ljud hördes". Han råkade ut för en trafikolycka 1986, blev förlamad och förlorade talförmågan. Han har därefter betraktats som okontaktbar – fram till nyligen då läkaren Steven Laureys genom moderna hjärnavbildningsmetoder upptäckte att hans hjärna fungerade.

Enligt Der Spiegel ska han nu kunna kommunicera med hjälp av ett specialkonstruerat tangentbord. Men denna kommunikation ifrågasätts av James Randi, amerikansk illusionist som har specialiserat sig på att kritisera pseudovetenskap.

Han har granskat det som kallas "underlättad kommunikation" där en assistent hjälper patienter att föra handen till olika tangenter så att meddelanden kan skrivas ned på en dator. Han menar att assistentens insats i detta fallet är diskutabel och hänvisar till ett videoklipp där belgaren Rom Houben själv uppges skriva. I klippet ses hur assistenten för Houbens hand över tangentbordet och på så sätt formar hans text.

"Detta är ytterligare ett tydligt exempel på bottenlös, skicklig, medveten okunnighet utförd av medicinsk personal", skriver James Randi på sin hemsida.

"Jag kan inte förstå hur någon, professionell medicinsk person eller lekman, kan fortsätta tro att denna fars kallad 'underlättad kommunikation' representerar något annat än fantasi", skriver James Randi vidare. Han menar att metoden kan jämföras med att det också går att få det att se ut som om hästar kan räkna.

Randi menar att Rom Houben i själva verket inte kan uppfatta vad som försiggår på dataskärmen och inte är medveten om vad som pågår. I stället har han utnyttjats för andras syften, hävdar James Randi som anser att "denna grymma fars måste få ett slut".

Den svenska hjärnforskaren Lars Olson på Karolinska Institutet säger till SvD.se att Rom Houbens läkare Steven Laureys utan tvekan är en auktoritet på området när det gäller olika typer av koma och möjligheten att undersöka dem med moderna metoder. Laureys har skrivit ett stort antal vetenskapliga artiklar på området.

– Men vad gäller den filmsnutt som gick att se där någon använder "facilitated communication" för att hjälpa Houben att uttrycka sig, så håller jag med James Randi så till vida att det absolut inte går att se om Houben alls påverkar tangenttryckningarna, säger Lars Olson som dock menar att man därmed inte kan utesluta att Houben har kunnat förmedla sig på något sätt.

– Det finns förstås vetenskapliga sätt att kontrollera detta, man kan tänka sig att Houben ombeds upprepa samma text med två olika faciliterande personer och se om det blir lika, säger Lars Olson.

Steven Laureys har eftersökts av flera internationella medier för ytterligare kommentarer kring Houben och hur han har kommunicerat, men Laureys har inte gett några intervjuer.

Även SvD.se har på onsdagen utan framgång sökt Steven Laureys på hans kontor i Liège i Belgien.

Carina Stensson

Carina Stensson

08-13 59 23

[email protected]



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0