Socialminister Göran Hägglunds inledningstal den 11 nov -09

Idag har Göran Hägglund inlett barnmorskekonferensen med ett tal som finns att läsa både i följande artikel och på regeringens hemsida som jag lägger nedanför! Oj, vad jag är glad att Hägglund så frimodigt inledde denna kongress när morgondagens huvudtalare är Torbjörn Tännsjö!


http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=5887&Itemid=98

Tännsjö
2009-11-11 03:45

Hägglund vill bemöta Tännsjö

I dag inledningstalar socialminister Göran Hägglund på barn­morskeförbundets årliga konferens, där den kontroversiella pro­fessorn Torbjörn Tännsjö är huvudtalare i ämnet ”abort på könsin­dikation”.

Göran Hägglund väljer att i dag inledningstala på barnmorskeförbundets konferens ”Reproduktiv hälsa”.
Detta trots att ministern i en debattartikel tidigare uppmanat kommuner och landsting att ta avstånd från Torbjörn Tännsjö och Karolinska institutet där han har en professur i medicinsk etik.
– Jag medverkar ofta i sammanhang där det också finns meningsmotståndare. Som politiker vore det konstigt att undvika alla sådana sammanhang, säger Göran Hägglund, när Världen idag frågar om hans medverkan.

Han medger dock att han fortfarande är kritisk mot Tännsjös idéer.
– Jag är kritisk mot Tännsjös utilitaristiska filosofi, främst hans syn på människovärdet. Han är en extrem utilitarist och förespråkar bland annat dödshjälp och att föräldrar ska välja bort barn med vissa egenskaper.

Finns det inte en risk att du genom din medverkan ger legitimitet åt ett budskap som du själv inte står för?

– Jag tycker inte att jag ger Tännsjös idéer legitimitet. I stället ser jag det som en chans att få berätta vad vi står för och vilka värderingar vi tycker ska vara grundläggande för vården, säger Göran Hägglund.
Vid barnmorskeförbundets konferens medverkar även en rad sponsorer, exempelvis Libero och Natusan baby.
Sponsorerna får bland annat hålla seminarier och ge deltagarna gåvor.
Världen idags rundringning visar att samtliga företag som sponsrar konferensen inte ser något problem i att låta deras varumärke synas ihop med den kontroversiella professorn Torbjörn Tännsjö.
– För oss spelar det ingen roll vem som talar, vårt syfte är att effektivt nå ut till målgruppen vilket vi gör, säger Ann-Chriztine Ericsson, vd, för läkemedelsföretaget Nycomed,  en av konferensens sponsorer.

Erik Lundström
Jonas Adolfsson

[email protected]


http://www.regeringen.se/sb/d/11540/a/135195

Tal Kistamässan 11 november 2009
Göran Hägglund, Socialminister

Tal av Göran Hägglund vid barnmorskekonferens

OBS! Det talade ordet gäller!

Kära vänner,

Tack för att jag fick komma hit.

Inte minst är det roligt att få träffa en profession med sådana anor. Nu är det snart trehundra år sedan de första edsvurna barnmorskorna sågs i Sverige. Såvitt jag vet var vi först i världen med det. Och det säger faktiskt något mer än att svenska barnmorskor kan se tillbaka på ett rikt professionellt arv som ni kan vara stolta över. Det säger någonting om Sverige.

Vi vet att Sverige är ett barnvänligt land. Det finns få länder där barns rätt och välfärd står så starkt i fokus som i Sverige. Men det är när man vet att vi har den äldsta formella barnmorsketraditionen i världen som man också känner att den här omtanken är historiskt förankrad. Och det är tryggt, för då vet man också att den kommer att leva vidare även i framtiden.

Att vara barnmorska är inte vilket jobb som helst, det är nog alla överens om. Och jag kan inte föreställa mig annat än att det är en fantastisk upplevelse att få bidra till att liv kommer till världen. Varje dag nya glädjeämnen. Men liksom det förstås alltid är en själslig utmaning att möta föräldrar vars förlossningar lett till tragedier och prövningar. Det är i den meningen inte bara frågan om ett hantverk utan också om mänsklig förmåga. Och det är någonstans där ett yrke inte bara blir ett yrke utan också kan kallas för ett kall.

Det är ofta barnmorskor som är gruppledare i de föräldrautbildningar som ges inom ramen för regeringens strategi för utvecklat föräldrastöd. Dessa så kallade öppna grupper som mödra- och barnavårdscentralerna erbjuder alla nyblivna föräldrar är mycket uppskattade.
Föräldrar uppger att de har glädje och nytta av att utbyta erfarenheter med andra föräldrar om olika aspekter av föräldrauppgiften. I de öppna grupperna är det föräldrarnas behov och intressen som i hög grad styr vilka ämnen som tas upp. Gruppledaren tillför gruppen kunskap om barns psykosociala utveckling och hälsa. Gruppledaren står även för ett annat mycket viktigt bidrag, nämligen att - i hållning snarare än i ord - bekräfta de blivande eller nyblivna föräldrarna i att de är tillräckligt bra föräldrar, att de duger och uppmuntra och stimulera dem att lita på sina egna iakttagelser när det gäller det egna barnet. Och förstås, att hitta egna fungerande lösningar på det som upplevs som svårt.

Men barnmorskans uppdrag handlar förstås också om annat. Inte minst arbetet för kvinnans sexuella och reproduktiva hälsa, som har stor betydelse för folkhälsan. Inte bara i Sverige utan också internationellt. De svenska ambitionerna på det här området gör inte halt vid gränserna. I internationella sammanhang har Sverige en unikt stark ställning i de här frågorna. Den 12 oktober lanserade Sverige en särskild satsning för att öka fokus, samordning och effektivitet när det gäller att nå FN:s millenniemål 5 om förbättrad mödrahälsa och minskad mödradödlighet. Det är det enda av utvecklingsmålen som inte förbättrats i låginkomstländer de senaste 20 åren. Sverige satsade redan innan nästan fyra miljarder kronor på hälso- och sjukvård där mödrahälsa ingår.

Nu höjer Sverige ambitionsnivån ytterligare och satsar 100 miljoner kronor extra ur biståndsbudgeten för 2009 på insatser som ska skynda på utvecklingen och ge fler kvinnor och nyfödda chansen att överleva graviditet och förlossning. Inom utrikes- och utvecklingspolitiken är frågan om sexuell och reproduktiv hälsa ett av Sveriges mest prioriterade områden.
Utgångspunkten för vårt internationella engagemang i dessa frågor är de åtaganden världens länder gjort i samband med konventionerna för de mänskliga rättigheterna och resultaten från FN:s internationella konferenser. För det som händer på andra sidan av jordklotet angår oss också. Det finns värden som är allmängiltiga i alla länder. Eller rättare sagt borde vara det.
I Kina har man sedan flera år satt i system att välja bort foster som man vet är flickor för att man föredrar att ha pojkar som barn. Det är inget annat än ett hån mot tanken på lika värde.
Vi ska vara väldigt noga med att hålla stånd mot sådana här tendenser i Sverige.

För vad är det för samhälle vi skulle få om personer klassificerades och ratades redan innan de ens blivit födda? Vad är det för en människosyn som utvecklas ur ett sådant beteende? Jag tror säkert att man i Kina kan ställa upp en mängd olika argument för varför det skulle vara nyttigt och praktiskt att föräldrarna fick göra på det här sättet, men det spelar faktiskt ingen roll. Nyttoaspekter kan man anlägga på mycket här i världen, men inte på allt. Vi tror på människovärdets okränkbarhet och vi tror på jämlikhet mellan man och kvinna. Det finns ingen anledning för oss att hitta på ursäkter för att vi ska kunna kompromissa med de här utgångspunkterna.

Det är inte nyttan som får oss att vårda våra föräldrars gravar. Det är inte nytta som gör att vi hjälper varandra utan att begära något tillbaka. Det är inte nyttan som får oss att baka pepparkakor till jul eller ställa fram adventsstakar i fönstren. Om människan vore en nyttovarelse, en som ständigt kalkylerade varje enskilt litet drag, vägde det mot andra drag enbart utifrån hur det gagnade en själv, vägde varje medmänniska utifrån vad denne kan tillföra i fördelar, då vore samhället illa ute. Om hon vore en varelse för vilka alla så kallade onyttiga andliga, sociala och kulturella värden hela tiden skulle plockas isär för att se vad som var det mest logiska och praktiska, då spelade det ingen roll hur tekniskt utvecklade vi vore. Vi skulle inte vara mycket mer än intelligenta djur.

Visst, det här är teoretiska och filosofiska frågor. Men man får inte vifta bort dem för det. Det rör trots allt fundamenten för hur vi ser på moral och på hur vi vill att vårt samhälle ska vara.
För min del är det glasklart: jag vill att samhället ska präglas av en fast värdegrund som handlar om båda könens lika rätt. Och av en människosyn som går ut på att vi har något större än bara nyttomaximering framför ögonen.

Kära vänner,

Det finns med andra ord en hel del som är värt att dryftas under dagar som dessa. Från det mycket praktiska till det djup principiella. Det räcker med en snabb blick på det program som ni har framför er för att man ska inse att en barnmorskas profession knappast hör till de som skulle ha tappat i angelägenhet under de senaste trehundra åren. Det är kartläggning av akupunkturbehandling, det är vårdgivares attityder till kejsarsnitt, det är barnmorskeförbundets projekt i Pakistan, det är kängurumetoden, det är omhändertagandet av offer för sexuella övergrepp, det är webbaserad undersökning och det är amning av måttligt prematura barn. Och mycket, mycket mer.

Det är kort sagt en hel värld. En värld av aspekter kring det viktigaste som kan hända i en människas liv: att bringa barn till världen. En värld där ni alla står i centrum och kommer att göra det i långt mer än trehundra år till.

Tack ska ni ha!

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0