Tidningsartiklar ang. Barnmorskeförbundets konferens och talare!

Hittade idag följande artiklar i den kristna tidningen Världen Idag och sedan också en artikel i tidningen Dagen. Det är oftast de kistna tidningarna som tar upp frågor som rör ämnen som dödshjälp, selektiv abort och dyl.
Jag har ringt och mailat för att protestera mot att Tännsjös extrema människosyn upphöjs så i detta mycket viktiga sammanhang! Hans åsikter stör mig nästan alltid och det kan du läsa om längre ner på min blogg här och jag tror du då kan förstå mig.

En kvinna jag känner har jag allt mer kommit att tänka på. Hon levde i Hitler Tyskland och var funktionshindrad. Hon och hennes familj fick fly för funktionshindrade personer var den första grupp som dödades i Tyskland. Hennes berättelse kan man aldrig glömma och den människosynen som förföljde henne får aldrig breda ut sig igen!


http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=5825&Itemid=98

Tännsjö huvudtalare hos Barnmorskeförbundet

2009-11-05 09:01

Tännsjö huvudtalare hos Barnmorskeförbundet

 

Svenska barnmorskeförbundet har bjudit in professor Torbjörn Tännsjö som huvudtalare vid sin årliga konferens i nästa vecka.
Tännsjö som uttalat sig för könsselektiva aborter ska föreläsa i ämnet ”abort på könsindikation”.


- Han är en person som skapar debatt och möjlighet för människor att reflektera. Han är dessutom en väldigt bra föreläsare, säger barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund om Tännsjös besök.
Torbjörn Tännsjö, som är professor i praktisk filosofi, har framfört en rad extrema idéer på det medicinsk-etiska området. Bland annat kan han tänka sig fosterdiagnostik som leder till att barn med dyslexi och färgblindhet sorteras bort. Även könsaborter är tänkbara i Tännsjös värld: ”Låt alltså den som vill välja kön på det väntade barnet”, slog han fast i en debattartikel på Newsmill i februari.

Barnmorskeförbundets ordförande, Ingela Wiklund, ser dock inget problem med att man bjudit in Torbjörn Tännsjö som huvudtalare vid förbundets yrkeskonferens i nästa vecka.
- Nej, egentligen inte. Alla människor har ju ofta en känsla för vad som är rätt och fel. Som barnmorska konfronteras man ofta med dessa frågor. Jag vet att alla barnmorskor definitivt inte håller med Tännsjö. Därför tycker jag att det är viktigt att väcka dessa frågor så att man får möjlighet att diskutera dem. Det är först då man kan skapa sig en egen uppfattning om var man själv står.
Har ni inbjudit andra talare som kan ifrågasätta Tännsjö och ge en tydlig motbild?
- Nej, detta är inget seminarium där vi har talare för eller emot eller där vi har en avslutande debatt. Han är bara en huvudtalare därför att han har en åsikt som vi tycker att han kan få ventilera. På så vis kan han få väcka tankar och skapa frö för en fortsatt diskussion om fosterdiagnostik och etik.

Vill barnmorskeförbundet öppna  en debatt till förmån för extrem fosterdiagnostik och könsselektiva aborter?
- Nej, det vore ett ganska ogrundat påstående. Man kan inte lägga munkavle på folk av rädsla för att utvecklingen ska gå åt ett håll man inte önskar. Om man ska kunna påverka det som händer i samhället i någon riktning måste man våga tala med dem som man inte är överens med.

Barnmorskeförbundets årliga yrkeskonferens ”Reproduktiv hälsa” samlar kliniskt arbetande barnmorskor, lärare och forskare. I år är temat ”Hälso- och sjukvård i framtiden”.
Inledningstalare vid konferensen är socialminister Göran Hägglund.

Jonas Adolfsson
[email protected] Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

 

 

 

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=5826&Itemid=98

 

”Barnmorskeförbundet förskräcker”

2009-11-05 12:02

”Barnmorskeförbundet förskräcker”

 

Att Torbjörn Tännsjö är huvudtalare hos Svenska barnmorskeförbundet väcker oro och kraftig kritik.
- Det låter helt galet, säger Maria Johansson, ordförande för DHR, förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

Det som särskilt upprör är att Barnmorskeförbundet låter Torbjörn Tännsjö framträda utan att någon annan talare samtidigt ges tillfälle att presentera en motbild.
- Tännsjö är extrem och har åsikter som de flesta inte delar. Då borde man balansera hans tal med någon som kan möta hans argument, säger Helena D’Arcy, ordförande för Respekt, en katolsk rörelse för livets okränkbarhet.
- Kanske finns det barnmorskor i konferensen  som inte har följt debatten och vet riktigt vilka åsikter Torbjörn Tännsjö representerar. Man vet kanske bara att han är professor och tar till sig det han säger på ett lite okritiskt sätt.

Helena D’Arcy påpekar att det är barnmorskorna som har den första viktiga kontakten med gravida kvinnor.
- Det är så otroligt viktigt vilket intryck barnmorskan ger och på vilket sätt hon tar upp en eventuell diagnos eller riskbild som framkommit efter fosterdiagnostik. En diagnos ska ju inte automatiskt likställas med tanken på utsortering, vilket är den åsikt Tännsjö ofta framfört, påpekar Helena D’Arcy.
Inom handikapprörelsen finns en stor oro inför Tännsjös idéer. Och hans framskjutna position på Barnmorskeförbundets konferens väcker kritik.
- Hur har man tänkt, och vad menar man? Antagligen har man inte tänkt alls, säger DHR-ordförande Maria Johansson.

Hon får medhåll av Gunnel Larsson, funktionshindrad sedan 36 år, och ansvarig för ett rikstäckande nätverk för etik och livshjälp.
- Att bo i ett land där Barnmorskeförbundet inte tycks veta mer om vad denne man står för gör mig förskräckt, säger hon.
Ja till livets generalsekreterare Johan Lundell är inte förvånad över Barnmorskeförbundets exponering av Torbjörn Tännsjö. Enligt honom bekräftar det en abortliberal tendens hos förbundet de senaste åren.
- Jag undrar om förbundets ledning förstår vad de gör genom att utse Sveriges mest framträdande förespråkare för nyttoetik som huvudtalare, säger han.

Jonas Adolfsson

[email protected] Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

 

 


 

 

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=192096

Professor: Vi kan inte säga nej till abort på grund av kön

Torbjörn Tännsjö ifrågasätter Sveriges ”dubbelmoral”

Textstorlek | Publicerad: 2009-11-06 03:00 | Uppdaterad: 2009-11-06 10:09
Aborter på grund av kön bör tillåtas. Det anser professor Torbjörn Tännsjö, huvudtalare på Svenska Barnmorskeförbundets konferens nästa vecka.

- Eftersom vi tillåter abort på grund av sjukdom kan vi inte säga nej till abort på grund av kön, säger Torbjörn Tännsjö.

Nästa vecka arrangerar Svenska Barnmorskeförbundet sin årliga nationella yrkeskonferens Reproduktiv hälsa, i år på KistaMässan i Stockholm. Konferensen är ett forum för barnmorskor men lockar även lärare och forskare.

"Låter häpnadsväckande"

En av huvudtalarna på konferensen är Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och ledamot av Socialstyrelsens rådgivande nämnd för etiska frågor. Han kommer att tala om abort på könsindikation, något som han anser bör tillåtas.

- Det kanske låter häpnadsväckande. Första instinkten är att det bör förbjudas, men tänker man efter så är det inte så självklart, säger Torbjörn Tännsjö.

- Det går inte att förbjuda abort på grund av fel kön, men tillåta abort på grund av utvecklingsstörning. Då sänder man signalen att vi inte tillåter utvecklingsstörda i samhället.

Torbjörn Tännsjö anser att samhället inte ska ha några idéer om vilka individer som ska finnas eller inte finnas. Enligt honom är det upp till föräldrarna att bestämma.

- Abort på grund av kön är än så länge ganska ovanligt i Sverige, men fall har förekommit och därmed är frågan väckt.

- Vi har insett att det leder till slitningar. Det finns fall där vårdpersonal inte har velat meddela barnets kön på grund av att man misstänkt att föräldrarna då skulle välja abort. Men enligt sekretesslagen måste de berätta.

Enligt Torbjörn Tännsjö har vårdpersonal som försöker förhindra abort inte förstått sin roll.

- Deras uppgift är inte att ha synpunkter på när fosterdiagnostik ska användas eller inte, säger han. Sjukvården ska vara neutral och inte utsätta kvinnor för tvång eller påtryckning i någon form.

Risken för att vi kommer att se en utveckling med fler aborter på grund av kön i framtiden är liten enligt Torbjörn Tännsjö. Han tror dock att det finns två kategorier av föräldrar där det kan vara aktuellt. Det ena är personer med bakgrund i länder där det av ekonomiska och sociala skäl är bättre att få pojkar.

- När man kommer till Sverige gäller ju inte de förutsättningarna längre, då bör de värderingarna i de flesta fall klinga av.

"Brutal åtgärd"

Den andra kategorin som skulle kunna välja abort på grund av kön kallar Tännsjö "den amerikanska modellen".

- Det är de som vill ha en perfekt matchning av familjen. Man har kanske två pojkar redan och vill att den tredje ska bli en flicka.

- Men det är en så brutal åtgärd så det blir nog inte så utbrett.

Han kan tänka sig att det blir en vanligare fråga i samband med provrörsbefruktning. Där är det idag inte tillåtet att välja kön, där-emot att välja bort embryon där sjukdom kan misstänkas.

- Där har vi den här dubbelmoralen! Det är en brist i lagstiftningen, den är inte tillräckligt liberal idag, säger Torbjörn Tännsjö.

Anledningen till att Svenska Barnmorskeförbundet bjudit in just Torbjörn Tännsjö som talare är att man vill sätta igång diskussioner och samtal kring de här frågorna.

- Han är väldigt bra på att tala om fosterdiagnostik och abort och andra känsliga saker på ett sätt så att människor börjar reflektera och tänka, säger Ingela Wiklund, förbundsordförande.

- De här frågorna är viktiga för oss. Det är så mycket som man kan ta reda på i förväg i dag. Hur ska vi förhålla oss till det?

Provocerande professor

Att han kan uppfattas som provocerande av somliga ser Ingela Wiklund inte som något problem.

- Även om man är emot kvinnors rätt att göra abort så måste man ju ändå höra vad andra har att säga, vilken retorik som används, för att kunna bemöta det.

Ingela Wiklund tror att Torbjörn Tännsjö är så känd bland barnmorskor och läkare att det inte kommer som någon överraskning för någon att han "är en person som spetsar till det".

- Deltagarna i den här konferensen är tillräckligt begåvade och reflekterande för att lyssna till Torbjörn Tännsjö, men sedan ändå bilda sig en egen uppfattning. Barnmorskor är generellt ganska kritiska till sådant de hör.

Det blir dock ingen offentlig debatt i anslutning till Torbjörn Tännsjös föredrag på konferensen.

Miriam ArrebäckMiriam Arrebäck
Frilansjournalist
miriam.arrebackdagen.se
08-619 24 00



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0