Trädgård del 4

Den 11/8 2006 skrev Ica kuriren en artikel om trädgården och inte minst Dahliorna här och du kan läsa den på följande länk http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200608/11/20060811155403_Icak617/20060811155403_Icak617.dbp.asp

6 okt -07

Ros som jag köpte i en mycket förtorkad hård plastförpackning med lite gul plast längst upp för 19 kr / plantan för några år sedan.
image319



Det har blivit den 1 oktober -07 och än blommar det, om än hösttonerna klart syns nu!

Utsikt över trädgården hos grannen och ut över åkrar, gärden och gårdar.

image317

Min rabatt som den såg ut idag i solen. En hel del blad har ramlat av och bytat färg om än mycket står i blom och det gäller nu att passa på att njuta av alla tillfällen som finns av solens strålar och höstens fägringar!

image316

Vulkandahlior heter dom stora orange Dahliorna. Ricinbladet sträcker ut sitt blad från höger och röda härliga stjälken är en fröjd för sig! Den blå Oktoberstormhatten står nu i sin prakt. Likadant de vita och gula prästkrageliknande perennerna. Den stora höga buxbomshäcken i bakgrunden skiljer grannens och mina rabatter åt sedan generationer tilbaka. I nederkanten syns Amaranträvsvans, eller rättare sagt så tror jag att bina korsförädlade fröna från i fjol för denna är mera tung och mindre skir än den ursprungliga. Så kan det går när man tar frö själv och sår!

image315



30 sep -07

Utsikt från sittande vid dörren ut över rabatter, gångar och häckar mm. På denna sidan om den höga häcken känns det inte lika höstigt än. Min rabatt ligger mer oskyddat och där finns utsikt mot Öresund över åkrarna, om än vi har satt upp ett plank som skydd.

image314

Benvedens röda fröställningar i närbild. Den lilla oranga bollen är fröet, men jag ger mig nog inte tid att så om än jag tror det skulle gå. Denna busken är uppstammad men annars lär den kunna bli ca 3 m hög!

image313

Alstroemerian med namnet Sara som jag köpte på Jonstorps marknad blommar fortfarande rikligt och härligt, en underbar blomma som jag fick för ett mycket bra pris! Den klarar ner till -5 grader, men jag måste ta in den i vinter för säkerhets skull.


image312


28 sep -07

Var på loppis denna dag och på vägen hem fanns det perenner att köpa till mycket bra pris utmed vägen. När vi vände på krukan så fanns där en snigel i botten så det fick vara så med de fantastiska blommorna för vi är lyckligtvis fria från mördar sniglarna och jag vill inte köpa hem några!!! Fick höra från en man som sålde plantor på ett torg mycket nyligen att ingen kan helt lova att plantor är snigelfria! I en kruka jag har undersökt fann jag snigelägg och den står på karantän i en skyddad zon där jag nu ska ta salt eller kalk runtom. När äggen väl är kläckte och sniglarna väl har blivit stora nog att säkert ses så får jag ta itu med eländet med mycket stor nogrannhet och sedan räknar jag med säker plantering! Snigeläggen är genomskinliga och när man trycker på dom så ger dom efter för ett litet tryck och man får lite klet på fingrarna. Det finns ett gödningsmedel som är nästan exakt likadant har jag fått veta från naturhistoriska museét i Göteborg. Men ett gödningskorn kläcker ingen snigel och äggen kläcks efter ca 1 månad så här gäller det att läsa på och tänka till om man vill köpa planter riskfritt!

Cosmos/Månskära som jag köpt frö till i år. Har ett antal olika sorter och nu när sommaren enligt almanacka snart är slut så blommar dom mycket mer än innan.

image307

Pelargonia, en av tre härliga stora. I bakgrunden Lejongap som blommar om nu när dom blivit nerklippta från sina fröställningar för en tid sedan. Så länge inte blommor har fått sätta frö i fred så brukar många av dom fortsätta blomma så det gäller att vara framme med saxen.

image308

Den vanliga ingången till både grannen och mig. Det blommar rikligt på båda sidorna av rampen fortfarande och jag hoppas faktiskt på lite sommar till mitt i allt!

image309

Sedum/Kärleksört och här är den röda sorten som nu står i sin prakt med en härlig ros med mycket mycket knopp i och denna ros kan blomma länge än.

image310


26 sep -07

I denna stora vattensamling i åkern på söder om mitt hus låg några änder och småbubblade med varandra när jag "asade ut" min assistent för att jag tvunget ville ha foto på solnedgången! Det är mäktigt att se Herren själv måla med färgerna som man inte kan ana från sekund till sekund!

image305

Änderna som flög upp från en stor vattensamling på åkern mot en solnedgångsfärgad himmel. Gissa att de flyger vidare snart om än jag inte kan så mycket om dem.

image304

Utsikten genom ett stallfönster mot solnedgången och nu syns det att grenarna har fällt mycket blad på träden! Solen kommer in på ett annat sätt.

image303


25 sep -07

På detta fotot ser man gården som jag bor på med den röda logen som mest just på detta fotot utmärker  gården. I bakgrunden längst till vänster kan man ana Kullaberg, om än det är en bit emellan.

image302

24 sep -07

En härlig sommardag mitt i hösten! Jag tror vi hade över 20 grader varmt och också i natt när jag skriver detta så är det ovanligt varmt! Visserligen blåste det men ändå kunde man sitta ute och njuta och det gjorde jag mitt under annat som jag gjorde samtidigt!
Bilden nedan visar lite av solens strålar på en höstfärgad trädgård som skiftar från dag till dag i allt mer av hösttonerna. Träden tappar allt mer löv och jag börjar kunna se ut över åkrarna på ett annat sätt än mitt i sommaren.


image297

Här blommade Liljorna tidigare och vi har inte hunnit klippa ner allt, men jag tog ett kort ändå när solnedgången färgade rabatten och logen.

image298


23 sep

Trädgården en sensommarmorgon när daggen låg kvar på marken och diset hängde lite i luften.

image306

Annan vinkel av trädgården denna morgon. Fotona här är tagna från en trappa till andra våningen.

image311



21 sep

Min trädgård får mer och mer prägel av hösten och på bara några dagar ser du här skillnad. Höstens färger är mina älsklingsfärger, men ibland gäller det att njuta fort innan bladen blåser av och en annan silhuett står fram!

image295

Den rosa rabatten med Guldäppleträdet som nu står rött av små dekorativa äpplen i bakgrunden. Den gamla korsvirkeslängan vilar i bakgrunden.

image296


18 sep

Ytterligare en dag av genomgång av ansökningar, schemaläggning och sen härligt ute i trädgården! Väl den finns så nära och tillgänglig!

Min rabatt börjar gå över i höstfärger och en del blad har redan fallit från träden! I luften känns klart en ren och hög ton som brukar komma så här års. Fåglarna drar mer och mer iväg och trots att jag bor i Skåne så inser jag att en del växter får jag nog snart ta in och när frosten så småningom fäller Dahliorna mm så får man fort ta upp knölarna för vinter förvaring. Var sak har sin tid!

image294

Nedan en bild på en Ricin sort med härliga röda stammar och mörkröda blad. Den är giftig och ska inte odlas där det finns barn men inne i rabatterna här brukar inte barn finnas och dom är för stora för att stå i framkant. Dom röda kottarna är fröställningar och inte minst fröna är mycket giftiga. Dahliorna växer alldeles intill.

image290

Utsikt från en av dörrarna och på rampen främst på bilden kör jag lätt ner och ut i trädgården, ofta och gärna!!! Jag kan inte börja nämna olika blommor som finns på bilden som du nog förstår. Är du speciellt undrande över någon sort så kanske jag kan svara om du lägger en kommentar längst ner här.

image291


16 sep -07

Simisifuga Racimosa i blom, som jag väntat på länge. Solen har förmodligen behövts och först nyligen slog den ut.

image289

Min gula Krasse av typ kläng har jag njutit av i sommar och först igår såg jag på ett ställe kolfjärilens larver som höll på och äta. En del vill inte odla krasse pga att bl a just dessa små larver kan sätta i sig mycket på kort tid och det är inte därför man sätter fröna i marken! Just nu är det frössamlar dags för nästa års odling och jag går runt med vita kuvert och pennan för att skriva ner direkt vilka frö jag lägger i vilka kuvert!

image288

15 sep -07

Min rabatt där den lilla Benveden skiftar över i höstfärger på bladen, en av de första som så tydligt markerar höst även om det ligger en hel del blad på marken.

image287

Näckros Dahlian i närbild och i ett härligt ljus. Den har blommat mycket länge nu, den som med många andra Dahlior i trädgårdarna och på grund av sina stora blommor och stolta plantor så gör dom så mycket för trädgårdens helhet.

image286


14 sep -07

Trädgården efter regn och perspektiven syns kanske bättre genom att jag sitter i hörnan. Gångarna blir lite rödaktiga efter regnet och allt blir så härligt fräscht, om än jag gillar sol och värme mycket mera annars.

image281

Cosmos/Månskära, en av de nya sorterna som jag tog hem från nätet i år. Vacker men senblommig, eller kanske det har berott på bristen på sol att den inte har kommit igång tidigare.

image282



13 sep-07

Köpte en ny ros i Hembygdsparken som jag nu har ställt i en kruka i uterummet för att iaktta den så inga snigelägg medföljde inköpet. Bladen är så underbara och när den har växt till sig kan den bli upp till 2 m hög och ca 1,5 m bred, enligt Staffan Sommelius på HD som råkade vara närvarande när jag köpte rosen. Han menade att den hade samma proportioner som han själv har och han sa det med ett stort leende! Eftersom vi inte har sniglar av någon typ som ställer till det här så får man ju tänka till lite innan plantering. Frisse tyckte tydligen också att rosen skulle inspekteras.

image273

10 sep -07

En lila Dahlia som jag köpte förra året och som i år är ännu större än då. Knölarna har alltså varit inne under vintern och Dahlian har växt upp och blommar nu för fullt!

image267

Näckrosdahlian i den rosalila rabatten när kvällen börjar komma men sommarhimlen ändå var blå.

image268

9 sep -07

Denna dag var det trädgårdsmässa i Hembygdsparken i Ängelholm. En härlig park med djur i enkel men härlig skala i en underbar park. Det är trädgårdsföreningen som för andra året arrangerade denna mycket fina mässa! Du kan hitta deras hemsida på följande adress http://www.kratta.nu/  Det blev en del nya växter med hem. Bl.a. en ros med underbart vackra blad, bl.a. den kommer du säkert att få se här sedan.
Trevligt och givande också med djurlivet som drog min kamera till sig.

Så här lugnt och stilla såg det ut efter att de flesta hade lämnat parken för det var verkligen väldigt mycket folk i rörelse!

image271

Namnet på denna fenomenalt färgade fågel vet jag inte men jag tyckte det var lite kul med skillnaden på en lite mera enkel höna och denna praktfulla fågel. Om inte vanliga höns hade funnits så hade det varit bra fattigt, också i kylskåpet så inget ont om en vanlig höna!

image272



8 sep -07

En mycket storblommig underbart vacker Dahlia som är härlig att fotografera inte minst när man har ljuset med sig. Titta på knopparna och tänk på framtiden, för jag räknar med att frosten inte skall komma än och sätta punkt för fägringen. Eftersom jag är en nattuggla så kan jag nu konstatera att klockan är ca 01.30 och ute är det 10.2 grader. Förvisso brukar man säga att det är kallast innan gryningen, men det lär inte vara några problem i natt heller.

image269

Denna Dahlia heter Vulkan och i bakgrunden finns ett Paradisäppleträd som nu lyser allt rödare när solen faller på äpplena. Sommaren blir lång när blommorna så förgyller omgivningen.
Kan förövrigt meddela att Frisse numera inte har bjällra runt halsen utan vi ägnar oss åt "ekologisk" musutrotning och ingen råtta räknar jag kommer hit i år! Han är en verklig jägare och lägger stolt ner döda möss och vill ha beröm, vilket han också får.

image270



6 sep -07

Blomningen med Lejongap och mycket mera vid rampen där Frisse tar siesta.

image261

Vita Höstanemoner, Utehibiskus, Kärleksört och många andra blommor + Frisse :-)

image262


4 sep -07

Frisse luktar och undersöker allt, fortfarande! Imorgon är det 14 dagar sen hans tidigare matte slutade sitt jordeliv. En gammal bekant till mig var denna kvinna som var hans tidigare matte och hon blev ca 85 år. Nonny satt i sin trädgård och somnade bara in i solen, precis som hon hade önskat sig den dagen det var dags för henne att gå hem till Herren! Hon var mitt i livet och hade precis besiktigat sin bil mm. Jag var på hennes begravning förra veckan och det var en härlig ljus stund som fick mig att "krocka" med evigheten på ett härligt sätt! Visst är det lite tomt efter Nonny, men jag vet att hon har det så mycket bättre där hon är nu.
Vi hade letat efter en kastrerad katt under en tid och nu blev Frisse hemlös, men bara för några dagar! Herren har sina planer och Nonny hade säkert bett för kattens framtid.


image259

En gul ros i min roshörna som jag inte hunnit med så mycket i sommar och det är högt på tiden att se över det hela!

image260


3 sep -07

Kattrumpa på väg någonstans och Lejongap m m

image258

Hösthallon som har varit mogna under rätt så lång tid nu. Tyvärr har det varit för vått i marken för att kunna plocka utan sjöstövlar under en period och en del har ruttnat, men nu verkar det bärigt på alla sätt :-) Dessa hallon brukar det inte gå mask i och plantorna skjuter rotskott så man kan lätt dela med sig efter en tid.

image257


Vit Cosmos/Månskära med lite större blomma och till en del dubbel och fransig. Jag beställde en del olika sorters nya Cosmos från Rara växter men nu när fröna har kommit upp och börjat blomma så blir det inte riktigt som jag tänkte och en del ser mer ut som jättedillplantor och har inga eller få blommor!

image254



Det har blivit september och yllekoftan känns behövlig, även här nere i Skåne just nu!

Den 1 sep -07

Frisse sitter med öronen på spänd framför min härligt blommande Benved, Klockmalvan, Ricinen, den självsådda blå Lobelian, Tagetes mm.

image250

Något lät tydligen som fick katten att ta ett våldsamt språng rätt in i härligheten! Två vita baktassar visar riktningen vart han for! Tänk att ha vita stumpor på alla fyra fötterna när man går utan skor, och ändå vara så ren!

image251

Mitt Zebragräs står allt mer stolt och det var så vackert hela vintern förra året och in på vårkanten. Sommar Rudbeckior i gul/orangea toner blandat med Tagetes av olika fäger och typer under buskar gömmer nästen en liten katt. Min Montresia blommar nu i orange framför stenen och knölarna är sparade inne under vintern, de har varit med några år nu i min rabatt. En röd härlig Dahlia som jag fått av min syster står sig vackert i sällskapet, tycker iallafall jag.

image252

En Princess Lilies med namnat Alstroemeria Zavina köpte jag på marknaden i Jonstorp och den blommar vackert och allt mera. Tittade på nätet ang denna blomma igår. Namnet Alstroemeria kommer från Linné som gav plantan detta namn när han fick fröna från en man vid namnet Clas Alströmer som skickade frön. Blomman heter också Inka lilja och brukar användas som snittblommor i blomster affärer. Den tål max -5 grader så jag tror jag tar in de två planter jag har under vintern. En är gul och en är rosa och nu längtar jag efter en orange!

image247

Översiktsbilden över min trädgård som den såg ut denna dag med Gullris till höger i bakgrunden som måste klippas ner mycket snart för att inte fröa för mycket, men än så länge näns jag inte!

image248

Frisse på språng igen! Denna gången var det nog en insekt på en blomma som fångade hans intresse. Han är smidig, som väl är för annars vet jag inte hur det gått! Dörren med glas i som jag satt i rabatten fick jag på en loppis när all försäljning var slut och resterna skulle slängas på tippen! Jag tog två dörrar från ett skåp för jag tyckte glaset var vackert. Den rosa stora Kärleksörten/Sedum borde vi nog bundit upp lite, men vem hinner allt?

image249

Frisse inspekterar stenpartiet och kanske det är den Kinesiska dvärglönnen som gör honom nyfiken där han sitter på min ramp.

image246

Att kunna hoppa rakt upp i luften utan att ta sats är en jägares fördel och något fick honom att ta språnget och min assistent hann med att fånga det!

image253

Den långa perenna rabatten med inslag av Dahlior, Ricin och mycket mera blommar för fullt och vi har inte alls kännt av frosten än, tack o lov!

image245





Den 29 aug -07

Hemmasådda Tagetes från frö från i fjol blommar i kanten av brunnens lilla rabatt.

image241

En av solrossorterna som jag har sått i år blommar nu härligt. Väl förgrenade, lagom höjd och helst ska det stå ang. fröna man köper och ändå kan man inte vara säker! De som skulle vara vackrast är inte mycket att notera och tvärtom i år. Solrosen nedan har följande beteckning: "Helianthus annuus "Earthwalker". Det står följande om den på Rara växters hemsida: "Verkligt annorlunda solros i terracotta, laxorange och mörkt sammetsrött. Blommorna är ibland tvåfärgade. Plantorna är väl förgrenade och starkstammiga. Det vetenskapliga namnet kommer från grekiskans Heliós vilket betyder sol och från Anthos vilket betyder blomma. Solrosen kommer från Peru. Gamla svenska namn är Solkrona, Solblomma af Peru och Gullblomma. Blommar juli-oktober. Trivs i soligt läge." Några av fröna jag beställde var en klar besvikelse, men inte dessa!

image242

Denna kan jag inte säga namnet på, för solrosorna flyttade jag för att de inte skulle flyta bort i regnet och då fick det bli som det blev.

image243

Ett foto på en ros när solen sken med ett härligt ljus som lyfte fram färgerna! Ljuset gör verkligen mycket, också när man fotograferar!

image244


Den 28 aug -07

Bild över brunnslocket med blomsterkrukan och i bakgrunden en blå Agapanthus som blommar just nu. Kärleksörten börjar få färg och växer i mängder m m.

image240

Liten katt mot stora träd och rabatter.

image239

Sommarrudbeckian blommar för fullt och skiftar i färg från blomma till blomma. Snart är det dags att ta frön till nästa års fägring i trädgården. Denna har jag tagit hem från Internet och frösått år efter år med frö från plantorna när blommorna är rejält vissna.

image238


27 aug -07

Tyvärr gick vi inte till seger, men roligt var det i alla fall och tanken börjar redan komma om att kanske göra något nästa år!

Här ser du Frisse inspektera under Ginko Baluba trädet och han stack nästan ner huvudet i vattenkannan för att riktigt kolla också där!

Frisses förra matte har lugnt och stilla vandrat hem till Herren. Hon satt i solen med Frisse vid sidan om sig utanför det hus hon hade levt hela sitt i. Ca 85 år har denna härliga kvinna vandrat på vår jord och frimodigt vittnat om Jesus Kristus. Frisse undrar nog lite men har nu helt funnit sig till rätta fast det bara var i onsdags i förra veckan som han bodde i ett hus med havsutsikt i Höganäs. Att så stilla få lämna jordelivet och i Jesu namn gå in i något som är så mycket underbarare är ju fantastiskt och precis vad denna kvinna önskat när dagen för henne var inne.

image236

Frisse fick syn på tröskan och det var inte något som denna nya katt hade sett förut och därav fick han en mycket bestämd blick och sedan full fart in!

image237

RSS 2.0