Trädgården


Blommor, trädgårdsodling, sådd och skörd är något jag också verkligen gillar skarpt! En dag utan en runda i trädgården med trädgårds"väskan"  fylld med sekatörer, sax, uppbindningssnöre och mycket mera vid fötterna och kameran i knät är nästan lite ovanlig för mig. Detta kommer du att märka om du kommer åter!
En "rullebör", eller som de flesta svenskar säger skottkärra full med det som nu har blommat av ihop med min trädgårdsväska som också är tämligen full finns här ett foto på. Trädgård innebär njutning, skaparlust men också arbete. För den som gillar trädgårdar så brukar arbetet inte vara så betungande, utan en del av njutningen!


Lägger här in en bild på en typ av rullebör som jag gillar och själv kan använda plus min trädgårdsväska.


image101


Känner att blommorna får komma med senaste fotot överst hädanefter, så på detta området blir jag en vanlig bloggare. Det hindrar ju inte dig från att gå neråt och kolla hur det har sett ut från början av maj och fram till igår den 17 juni -07.


Tydligen kan jag inte lägga in mer under detta inlägg, så jag skapar ett nytt och sätter namnet "trädgård del 2" på det.
 

Den 3 juli -07

Utsikt över den gamla stallen som just nu har rik mängd av blommande kungsljus och stockrosor som självsår sig och klarar sig helt själv här.

image117

Orange lilja med en avblommad Clematis i bakgrunden. Clematisens fröställningar har en härlig liten blank "boll".

image118



Den 2 juli -07

Nedanför här ser du en gul stamros som jag köpte på Jonstorps marknad förra året. I bakgrunden står vita Kungsljus med ett lila öga i stolta pelare. Jag gillar verkligen min ros och den härliga färgen!

image113

Det har varit marknad i Jonstorp i helgen och mer handikappvänligt kan man knappast tänka sig än att handla på marknad. Allt under samma tak och dessutom det mesta i lagom höjd! I kassarna nedan finns de än så länge oplanterade blommorna jag fick för en mycket billig peng i år.

image114

Grannens trädgård från övervåningen på det hus jag bor i. Utöver blommor, sädesfält och gårdar ser du på fotot här!

image115

Det blommar i skiftande färger, men tänk vad olika färger kan stämma bra i naturen för inte hade jag satt ihop orange och rosa men här blir det underbart!

image116



Den 29 juni -07

MIn rabatt har jag byggt upp med låga blommor och marktäckande framme i kanten och sedan högre och högre längre in. Ibland glömmer man hur vacker en blomma på en marktäckande växt kan vara, för man ser så många så man ser inte skogen för våra träd! En kvinna jag känner är en mycket skicklig fotograf och hon har specialiserat sig på just det där lilla som många går förbi. Säkert har jag lärt mig en hel del av det.

Här nedan ser du framkanten av en del av min rabatt som den ser ut idag. Penséerna blommar fortfarande och när tid gives så får dem sig en ansning med saxen så frökapslarna åker av och höjden kapas något. Om man hindrar blommor från att sätta frö, så brukar blomningen bli betydligt längre och man kan många gånger vara mycket tuff med sax och sekatör.

image111

Nedan ser du en del av min rabatt  med äppleträdet i förgrunden och en buske som sedan fick sig en kapning för grenarna hindrade nästan mig när jag körde på gången, här gäller det att röja väg! I rabatten har jag satt in en gammal mjölkkanna som min far har burit med mängder av liter mjölk i för längesedan. Tycker den passar bra där.

image110

På bilden under så ser du lite från min egen sådd där jag har tagit frö från i fjol. Det är svårt att hitta två likadana tagetes i denna lilla plantskola. Blommor och bin har gjort sitt och korsbefruktning har skett, vilket jag tycker är kul. Har inte hunnit med att luka undan mer än det allra värsta och det som har stått i frö bland ogräset, men det gör inte så mycket för att det är bara att dra upp plantorna ur jorden nu när det är så fuktigt efter allt regn. Ogräset står kvar när jag glatt tar mig därifrån med plantorna! Sedan kan skyffeljärnet vara ett bra redskap att få ordning på resten!

image109

Både tagetesen ovan och Dahlian här nedan är blommor som kan blomma ända fram till frosten kommer. Denna Dahlian blev debutant med att slå ut i rabatterna här och det gjorde den för några dagar sedan. Det finns Dahlior sedan min farmors tid på gården och var höst har Dahliaknölarna grävts upp ur jorden när frosten har fått blommorna att säcka ihop. Sedan har de förvarats väl år efter år och plantats ut på våren för att blomma åter igen!

image108

Den 27 juni -07

Frukten på träden börjar växa till och bären mognar, även det är vackert att skåda. Planterade lite hemmasådda plantor idag som jag sått från frö som jag tog i fjor. Roligt att se hur en del har förändrats och att många av "syskonplantorna" var olika!


image105

Svarta vinbär som blir allt svartare


image106.

Röda vinbär. Blixten på kameran gick igång ibland buskarna men ljuset du ser i bakgrunden trodde jag skulle räckt. Jag åt flera klasar och känslan i ansiktet inför dessa goda men sura bär är lite svårbeskrivlig.

image107


En fjäril tyckte nog att jag hade slarvat med frisyren och den kom och satte sig i mitt hår! Assisten var snabbt framme och tog ett kort för det är inte ofta man har levande pynt i håret!

Den 26 juni -07


image102

En ek växte upp mitt i stenpartiet och nu efter allt regn var det läge att dra upp den och planta om den. Den var minst lika lång under marken i roten som plantan du ser vid sidan om hinken här ovan! Satte hinken som måttstock för att visa hur det ser ut idag. Förvisso betvivlar jag allvarligt att en ek kan bli tusen år nu, tyvärr men det är härligt att plantera ett sådant här träd! När vi grävde inne bland nässlor och annat så fick vi känna oss för var spaden kunde gå ner för stenar och rötter kunde hindra i detta område. Något slog spaden emot, men kvinnan som håller i spaden är envis och gav sig inte så lätt utan ville "bryta upp" det som hindrade. Det visade sig vara en gammal hästsko!!! Den ligger för rengöring i en hink inne på min toalett och jag tror den är mycket gammal! Mina förfäder har alltså bott på gården i många generationer och hästskon är mycket spännande för mig, den ser inte riktigt ut som hästskor gör nu. Spännande!  Det var ingen hästsko utan snarare något gammalt annat järnföremål, vet inte vad?

image103

Lite av varje uppe i backen som kallas Solbacken och där det växer lite av varje som blir över och som jag vill ha dit. Det är bakgrunden till min rabatt, men inte fullt välansad, milt sagt. En röjning blev det idag och igår och nya växter kom fram under och bakom det som hamnade i rullebören. Det blev också plats för en del jag har sått och som nu var perfekt att plantera om eftersom maken är så våt och mera regn väntas. Det är över 100 mm som har kommit och vi får se hur det blir.


Den 25 juni -07:

image96

Min rabatt tycker jag har ändrat skepnad nu när rosorna har slagit ut och blommar för fullt och mycket annat under en regnig midsommarhelg har slagit ut och fått fart i höjd och blomning! En del behöver stöttas upp och mycket klippas ner. Det är spännande när sekatören och saxen röjer undan gammalt och visar vad jag hade planterat tidigare, men kanske glömt bort!

image98

Vita kungsljus finns lite överallt nu, dubbla röda stora vallmo och en hel del av det som har blommat en tid finns som fägring för ögat utanför mina dörrar!




Den 21 juni -07:

image89

Astilberabatten utmed norrsidan på det gamla korsvirkeshuset. Norrläget och ett tak utan stuprör innebär att mängder av vatten hamnar just här och att det inte torkar upp så fort, det gillar denna härliga växt! Den fick vandra rundor på olika platser innan den hamnade på rätt ställe och nu har den gått att dela och formera till denna stora mängd. Det är inte mitt verk och det har tagit många år. Tror min farmor köpte första plantan.

image90

Den härliga orange liljan med sina vackra vinröda ståndare har fått en humla till gäst. Humlorna har vi i mängd här och en del är så feta och stora så dom har problem med att lyfta. Kanske har dom hört om uträkningen som några tekniker lär ha gjort  på humlans vikt kontra deras vingar, det skulle innebära att dom inte kan flyga! Väl i så fall att inte humlorna vet om detta. Ibland kan det vara så med en del "kunskap", det kan göra det svårt att "lyfta". Nu menar jag t ex om någon fått höra om en ärftlig sjukdom e dyl och har svårt att kasta loss tankarna och glädjas åt livet.


image92

En av rosorna i härlig blomning med många knoppar och i behov av att knipas av den blomma som redan har haft sin tid. En trädgård innebär sannerligen ständig förändring och alltid är det något nytt i smått och stort. Detta tycker jag är roligt och spännande, om än det innebär arbete och tar en del tid.



Den 19 juni -07:

image83

Fick ta tag i chip chopen, som är en typ av "rullebör" som vi skåningar kallar en skottkärra för. Hade bett min assistent gå upp för en trappa för att ta foto på valda delar av trädgården och jag fick därför flytta på det som stod i vägen. Eftersom det är min kamera, assistenterna tar de kort jag önskar och jag sedan redigerar så vågar jag skriva under på att fotona är mina. Mina assistenter känner detsamma.

image87

Här är ett av fotona uppe ifrån trappan utöver trädgården som jag längst ner benämner grannens  men alltså är min släktgårdsträdgård.


image84

Höga väl förgrenade guldgula kungsljus växer i mängder utmed den gamla stallväggens södersida. En och annan stockros kommer också här, så där alldeles av sig själv! Jag älskar dom gamla stenväggarna och fönstren som byggdes sekler tillbaka i tiden! Vet inte hur dom fick stenarna på plats men jag ser vilken yrkesskicklighet som ligger bakom och vilket slit!

image85

Tänk att varje blomma är en skönhet i sig på dessa stora kungsljus!

image86

Stockrosblomma med en strängt arbetande humla som blev helt full av frömjöl och pollen, eller hur det nu funkar. Att det funkar vet jag och också att deras arbete innebär nya färger på frösådda plantor, spännande!




18 juni -07:

Prästkragarna har nu nästan blommat över och vi har röjt bland dem och mängder av ogräs den tid jag varit ute idag. En mängd fröer som jag har sått på ett område är nu färdiga att plantas ut och det är jättekul! En del är nya för året, hemtagna från internets frösajter och jag har aldrig sett dem förut blommade!

Liljorna har slagit ut och de små ilskna röda liljebaggarna har inte ätit upp dem, så nedan ser du en bild på några av de första.

image62

image63

Lite knepigt kort kanske och jag lovar att det inte är värmepumpar jag gör reklam för om än det sitter en på väggen :-) Det som växer i mängder här och är vitt är en dubbel Matram som självsår sig, men inte som nackdel utan som en härlig fördel. Den är också lätt att ta bort om det blir för mycket.

image64

Här är min lilla rosenhörna vid en trappa in till mitt hus. Den är ny-ansad för dagen och det borde också trappräcket varit, lite färg på det så hade det blivit bättre! Det blir när det blir! Flera av rosorna är innerosor som har stått här i flera år och stormtrivs i jorden i detta området. Lerigt och härligt, verkar de tycka.

image65

Blå riddarsporrar i förgrunden av lite olika slag och borta i bakgrunden ser du den höga rosa rosen och paradisbusken som fortfarande blommar. Häckarna har sällan varit så vackra som i år, mycket tack vare en man som lade stor möda på att proffsigt bistå med klippningen! De är troligen planterade för ca 100 år sedan! Minns att jag inte gillade att klippa dem när jag var liten och vi skulle försöka.



Något som just nu blommar i trädgården är mängder av vita prästkragar som står höga och stolta i sin prakt! Akelejor, Iris, Rodedendron, röd Vedd och mycket annat blommar i min rabatt nu och mycket står i knopp, medan annat har blommat över. (När jag tittar över detta i efterhand så vore det bäst om jag hade skrivit datum :-) men nu får jag gissa att fotot togs i mitten av maj -07.)

image3

Prästkragarna sår sig själv och kommer i större mängd än vad jag kan acceptera så ibland måste jag rycka bort en del, fast det bär emot.

image4

Rododendron i närbild i en av de färger jag har. Denna köpte jag i år i en fyndhörna på närmsta plantskolan för en ringa summa mot vad de kostar annars och jag är mycket glad för den!

Lyft blicken och se Skaparen mitt i vårförvandlingen!

  Kala grenar drar upp mängder av vatten till knoppar som brister ut till blad och fåglar kommer åter till samma plats som i fjol, trots den långa flygsträckan så hittar de rätt o.s.v.!! 

"Ända från världens skapelse ses och uppfattas Hans (Guds) osynliga egenskaper, Hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som Han har skapat."
 
Romarebrevet kap. 1 vers 20


image5


Alium blommar för fullt i utkanten av trädgården och också lite in i rabatterna hos både mig och grannen.
Alium finns i olika höjder och sorter och jag gillar dessa härliga bollar!

image6

Den här låga vita sorten är omringad av citrontimjan som doftar härligt och är bra i matlagning. I vänsterkanten ser du en Gulbåge (tror jag den heter). Uppriktigt sagt kan jag inte namnen på alla men jag tycker inte heller att det är viktigast. 




I morgon ska jag ut och se om knopparna på några nya Clematissorter kommer att visa sina ansikten och jag är så nyfiken så! Stora knoppar, men hur kommer blommorna att se ut? Visst har jag sett korten i plantskolan när jag handlade men det är ibland en annan sak, på gott och ont. Blommor som blommar länge gillar jag och det har jag satsat på allt mer för att det inte ska bli färglöst i trädgården. Det är spännande att se blommorna sida vid sida och om jag lyckades bedömma hur höga de blev i förhållande till varandra. Ibland hittar jag något längre bak som framförvarande blommor har dolt och ibland har något sått sig själv som jag inte tyckte jag ville luka bort men som blev väl stort.



Jo Clematiserna tittade på mig och jag gillar deras vackra ansikte så jag lägger in några bilder här.

image22

(Kikade på den här idag den 11 juni -07 och nu har den blivit vit och solblekt, men jag vet att efter väderomslag kan färgen ev komma åter i nya blommor och det hoppas jag på! Visst är det skönt med värme, men det kan bli lite väl bra ibland.)

image23

Denna röda är helt ny för året och den heter Clematis Niobe och den ska blomma juni-september!!! De första blommorna slog ut igår eller idag tror jag nog det var. Den växer så det knakar och det gäller att leda grenarna rätt märker jag. Kan tänka mig hur det kommer att bli när det växer till sig mera och får ännu fler blommor, ljuvligt!

Mose brinnande buske är också i full blom och mycket vacker så jag klipper in den också.

image24



Lite nya trädgårdsbilder kommer här:
image26

Buske i blomning och var blomma i närbild ser ut så här! Helt fantastiskt vilken rikedom det finns i skapelsen och tänk då hur Skaparen är! Denna bilden är tagen den 1 juni -07




Idag den 2 Juni tycker jag att den stjärnflocken som har frösåtts sig själv är den som blev vackrast på foto och jag tycker verkligen om denna blomma som var årets perenn för några år sedan. Vet inte om min blivit rödare av något skäl, eller lurar mitt minne mig.
image27

Prästkragarna blommor fortfarande i mängder, om än jag klipper ner och rycker bort en del som nästan kväver annat. Ytterligare ett foto från detta skånska blomhav lägger jag in här. Taget idag den 2 juni.

image28

Grannens rabatter och gård får bli dagens bästa bild och jag lägger in den här nedan:

image29




Dagens (5 juni -07) finaste foto från trädgården tycker jag nog är nedanstående

image30

Visst var det kvalmigt varmt och solen lyste starkt på blommorna men dom var glada ändå. I bakgrunden finns den lilla lekstugan under vilken gravänderna kläckte sina ägg, vilket du kan läsa om under en annan rubrik.

image31

Solen gick ner över åker och äng och det syns här att jag bor i ett hus på landet. Granngårdarna vilar i ett dis längre bort och solstrålarna färgade av sig på väggar och annat med sin varma färg så här dags på kvällen.



Idag är det Svenska nationaldagen och jag är glad över att leva i ett land där inga bomber haglar, rent vatten i kranen, varmt hus att bo i, mat varenda dag, pengar i plånboken, religionsfrihet, yttrandefrihet, allmän skolgång, tillgång till tandläkare och sjukvård m.m. Det är långt ifrån alla som har det så och ändå gnäller så många svenskar!??!

Tog ett foto på den svenska flaggan med blommor i svenska färger som jag lägger här:

image34

De gula blommorna är nunneört och de blåa blommorna är blå iris som blommar i mängder just nu i grannens trädgård.


Från grusvägen som jag bor på syns här Oslofärjan flyta fram på Öresunds vatten! Så gjorde den när jag kom hem efter att faktiskt ha givit mig iväg för att fira nationaldagen, när jag nu kom att tänka på att vi verkligen borde fira att vi bor i ett land där det är fred med mycket mera!

image33




Idag den 7 juni -07 så har bl a  en buske med pioner slagit ut och det är en av sorterna som finns i grannens trädgård, som ligger i direkt anslutning till min.

image36




Upptäckte idag den 11 juni -07 att pionerna nästan helt hade tappat färgen av solens starka strålar och dom var mer vita än rosa! Vackert på sitt sätt även så men ändå inte riktigt som det ska vara.
På bilden nedan som också är tagen idag så syns solens strålar i bl a kvisten från plommonträdet uppe hörnan och lite skimrar det igenom de höga träden mot väster. Det är vilsamt för min rabatt med lite skugga ibland precis som det är för oss nu i dessa dagar när värmen har legat på över 30 grader!

image43

Vatten krävs i rabatten och brunnen blir källan som jag kopplade in i min blomspridare till. Denna blomma roterar kraftigt och slänger vattnet i en fin och mycket stor cirkel runt sig, dessutom ser den rolig ut när den jobbar och jag kan vila! Klistrar in en bild av den i aktion nedan.
Krasse har jag sått i denna rabatt av olika typer och här finns också flera dahlior m m och den ligger precis i kant med min andra rabatt.

image44




Idag den 14 juni -07 så har jag köpt nytt minne till kameran och när jag kom hem höll solen på att gå ner i trädgården, nu blev det svårt att välja bland fotona vi hann ta. Bildredigeringen drog ut på tiden.

image45

Denna härliga ros sträcker sina knoppar mot himlen och sin Skapare, det känner jag när jag ser den!

image46

Färgen på dessa lejongapen är min favorit av alla vi har och plantan gömde sig bland alla prästkragarna på backen som tillhör min rabatt, men där det växer lite som det vill. Fröna har jag sannolikt fått av en granne i byn för de påminner om hennes.

image47

Några regndroppar hade fallit och till och med en fluga blev mycket förtjust i denna ros! OBS, det är inte marsipan.
Dagarna som kommer får det nog allt bli mer av att rensa, klippa och dra bort det som har blommat över och också att hålla undan ogräs. Det är regn och svalare väder på gång, enligt metrologerna och jag ser fram emot en blandning av regn och ansning.



Idag den 16 juni-07 så har regnet strilat ner och tvingat mig att städa! Förvisso öppnade jag dörrarna och tog foto på regnet och trädgården som tacksamt tog emot de ca 30 mm regn som hade kommit tidigare ikväll.
För faktum är att jag kan se på blommorna och träden hur det växer en sån här dag och det är spännande!
Här nedan kommer några regnfoton från idag.

image51

Regnet rann ner för taket så det blev som ett draperi av mycket vacker sort!

image52

Här syns inte regnet så tydligt, men blommorna desto bättre. Väl att det finns zoom när regnet strilar ner och jag ändå ville ta foto på trädgården.



Idag är det den 17 juni  och det har varit en blandning av regn, åska i fjärran och sol. Några foton lägger jag in också idag.

image54

Min gula klängros blommar för fullt. Den är nu ca 2 meter hög och klasar av blommor och knoppar finns i mängd på denna härligt doftande ros! Den ser lite oskarp ut mot åskhimlen i bakgrunden. Du ser också det öppna skånska landskapet i bakgrunden där gårdarna ligger som smycken bland fälten. Tyvärr tycker jag att det börjar bli lite väl mycket asfalt och ut över detta hållet bakom gården som syns  håller man på att bygga en ny vägsträckning av väg 111 som ska gå bara en liten bit förbi byn Viken. En trefilig 90 - väg mitt i allt detta. Jag tycker sträckningen skulle legat annorlunda för att göra någon nytta och överklagade därför ända upp till regeringsrätten.

image55

En vit ros, Schnee witchen, eller vad den nu heter med mycket blommor blev ett av fotona idag. På knoppen ser du spåren av allt regnet och du kan nog tänka dig doften.
Det är många rosor som blommar i trädgården nu hos mig och grannen.

RSS 2.0